13 Şubat 2016 Cumartesi

SUKULENT...

Sukulent, kaktüs ailesinden bir bitkidir. Kelime anlamı özü ve suyu olan demekmiş. Kaktüslerden ayrılan en büyük farkı iğnelerinin olmamasıdır. Çeşitleri ile ilgili küçük bir araştırma yaptığımda gözlerime inanamamıştım.

Her türlü kaktüsü oldum olası sevmişimdir, kendine özgü karakteri olan, kara-kışa-dona ya da aşırı sıcağa karşı gösterdiği direnç ile aslında çok güçlü ama diğer taraftan özellikle yeni dallarına ufak bir dokunuş ile "pıt" diye kopuvermesi ile çok da narin... Sonra o kopan dalını ister suya, ister toprağa değdirdiğinizde, gösterdiği yeniden yaşama tutunma arzusu ile tam bir savaşçı...

Sukulentler ile tanışmam daha sonraya denk gelir, ama onlara duyduğum hayranlık dikenli kaktüslere duyduğum hayranlığı çoktan solladı bile. Üstelik dikenli kaktüsler gibi, sukulentlerin de radyasyon toplama özelliği var. Daha ne olsun?

Eğer siz de, evde ya da işte, sorun çıkarmayacak, çok su verdiğinizde çürümeyen ya da bir süre su vermediğinizde kurumayan, sürekli çoğalan, zaman zaman süprizler yapıp çiçeklerini açan bir bitki istiyorsanız, başkalarına bakmaya gerek yok. Hemen birkaç çeşit sukulent almalısınız.

Öyle çok para vermeye falan da gerek yok, yetiştirmesi inanılmaz kolay hem de çok keyifli. Minicik yapraklarından, toprağa değmesinden birkaç gün içinde yeni filizler çıkmasını izlemek inanılmaz gerçekten. Ve her yerde yetiştirilmesi mümkün. Burada önemli olan, yaprağı ayırırken gövdede parçası kalmamalı.



Çeşitli sukulentlerinizle müthiş tasarımlar yapabilirsiniz. İlham vermesi açısından birkaç örnek size;




Gördüğünüz gibi, fazla toprağa ihtiyaçları da yok. Kükürt taşı ve biraz da yosun olsa bile yetiyor onlara...









Bu her iki panoda ince bir sıra toprak üzerine yosun ve üzerine de kareli demir teli kullanılmış. Sukulentler ise teker teker karelerden içeri sokulup, firkete tokalarla tutturuluyor, tıpkı topuz yaparken saçlarımızı tutturmak gibi..:)



Giderek daha fazla gelin buketlerinin içinde yer almaya başladılar mesela. İşte size sukulentler ile harmanlanmış gelin buketleri...





Hepsi baş döndürücü, değil mi? Bu bitkiler gerçekten harika. Bana göre ideal bir kadın tipinin çiçeğe dönüşmüş hali; zarif, güçlü, narin, her yere uyumlu, gösterişli ama bir o kadar da sade, kısaca rüya gibi...:)

Benimkileri de görmek isterseniz, işte sizin için bir kaç kare...







Çok yakında farklı çeşitlerini de edineceğim.Çünkü bende giderek bir tutkuya ve aşka dönüşmeye başladı bile...

Hiç yorum yok: