3 Mart 2016 Perşembe

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ YAKLAŞIRKEN...

Artık her geçen yıl kutlanması yaygınlaşan ve ne yazık ki yaygınlaştıkça anlamını yitiren ve sadece kadınlara hediye verme amacı güdülen bir gün haline geldi. Neden mi bunu söylüyorum, artık bir çok firma kadınlar gününde çalışan kadınlarına, gül, makaron, çikolata gibi hediyeler verip, kutlama yapıyor. Eeee sonra? Bu mudur yani? Hediyeleşmek çok güzel elbetteki ama böyle zoraki durumlar benim canımı oldum olası sıkmıştır. Kadına hediye vererek  8 Martın anlamına uygun mu davranmış oluyoruz? (Acaba bizim şirkette hediye vermiyorlar mı diye bu huysuzluğum ya da kıskançlığım, bilemiyorum...:) )

Nereden çıktı bu kadınlar günü kutlaması? Aslında çok derin bir mücadelenin başlangıcıdır. 8 Mart 1857 yılında ABD, New York'ta 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları için greve başlar ancak polisin sert müdahalesi ile karşılaşırlar. Bir süre sonra polis birçok işçiyi fabrikaya kilitler ve tam da o sırada bir yangın başlar ancak polis barikatlarını aşmayı başaramayan 129 kadar kadın işçi can verir.

Bu mücadelenin anısına, 1910 yılında Danimarka'da düzenlenen 2.Enternasyonel'de Alman Sosyal Demokrat Partinin önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerir ve bu öneri oy birliği ile kabul edilir. Bir süre sonra "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılmaya başlanır.

1960'lı yıllara kadar sosyalistlerin kutladığı bir gün olan 8 Mart, ABD'de de anılmaya başlayınca daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Ve 1977'de BM Genel Kurul'u 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Ülkemizde de kesintiler olsa da 1921 yılından beri kutlanmaktadır. Ancak günümüzde bir çok "erkek" tarafından maçta yenilen erkek taraftarın günü olarak sosyal medya üzerinden kutlama (!) mesajları gönderilerek kutlanmaktadır, ne yazık ki. 8 Mart'ın çıkış noktasına bakın bir de geldiği noktaya.

Kadın bedeni üzerinden yürütülen her türlü anlamsız muhabbetlerin son bulması dileğiyle, sözü internette bulduğum bazı karikatürlere bırakıyorum.















Hiç yorum yok: